Voor 4 personen

- 1 kg geschilde asperges
- 6 plakjes roomboterbladerdeeg
- 3 eieren
- 100g Drentse rauwe ham
- 150ml crème fraîche
- 150g geraspte jong belegen kaas
- Kruiden (bijv. tijm, oregano of bieslook met 4 seizoenen peper)
- Verse peterselie (optioneel)
- Bakpapier
Zin in iets hartigs met asperges? Deze aspergetaart is makkelijk te maken, ziet er prachtig uit en is ideaal als lunch of lichte avondmaaltijd. Lekker knapperig van buiten, romig van binnen en boordevol smaak!
- Verwarm eerst de oven voor op 225 °C (of 200 °C als je een heteluchtoven gebruikt). Kook ondertussen de asperges in een pan met ruim kokend water. Na ongeveer 8 minuten zijn ze goed gaar. Giet ze af en laat ze even afkoelen.
- Pak een bakplaat en bekleed die met bakpapier. Daarop maak je een mooie bodem van bladerdeeg. Druk de randen van de plakjes goed tegen elkaar aan zodat het één geheel wordt. Vouw de buitenste randjes dubbel om een opstaand randje te maken – dat helpt straks tegen het lekken van de vulling.
- Klop de eieren los en meng deze met de crème fraîche, de geraspte kaas en wat lekkere kruiden (denk aan tijm, oregano of bieslook met 4 seizoenen peper – wat je lekker vindt!).
- Leg nu de gekookte asperges op het bladerdeeg. Je kunt ze om en om naast elkaar leggen voor een mooi patroon, of juist in stukjes snijden en wat losser verdelen. Snijd de Drentse rauwe ham in kleine stukjes en strooi die over de asperges heen.
- Giet dan het eimengsel over de taart. Voor een frisse touch kun je nog wat fijngehakte peterselie erover strooien.
- Schuif de taart in de oven en bak hem in zo’n 25 minuten goudbruin en gaar. Laat ‘m een paar minuten rusten voor je ‘m aansnijdt – als je dat tenminste kunt weerstaan.